ALT-tekst, også kendt som ALT-attribut eller ALT-beskrivelse, refererer til en tekstbeskrivelse, der tilføjes til HTML-koden for billeder eller grafik på en webside. Det bruges til at beskrive indholdet af billedet for brugere, der ikke kan se det, f.eks. blinde eller svagsynede personer, samt når billedet ikke kan indlæses korrekt. For slutbrugeren har ALT-teksten flere betydninger og fordele

Tilgængelighed
ALT-teksten gør det muligt for blinde eller svagsynede brugere at forstå billedets indhold ved hjælp af skærmlæsere. Skærmlæsere læser ALT-teksten op, så brugere uden visuel adgang stadig kan få mening og kontekst fra billederne på siden.

Bedre forståelse
ALT-teksten er også nyttig for brugere, der har deaktiveret billeder i deres webbrowser eller oplever langsom internetforbindelse, der forhindrer billeder i at indlæses. Tekstbeskrivelserne giver disse brugere mulighed for at forstå, hvad billederne skulle have vist og undgår dermed at gå glip af vigtig information.

Søgemaskineoptimering (SEO)
ALT-tekst kan også påvirke placeringen af en webside i søgeresultaterne. Søgemaskiner bruger ALT-tekster til at forstå, hvad billederne handler om, og hvordan de relaterer sig til den kontekstuelle information på siden. Ved at bruge relevante ALT-tekster kan man forbedre søgemaskineoptimeringen og øge sandsynligheden for at blive fundet i relevante søgeresultater.

Visuel beskrivelse
ALT-teksten giver mulighed for at tilføje yderligere kontekst og beskrivelse til et billede, som ikke altid kan formidles visuelt. Det kan være nyttigt i tilfælde, hvor et billede indeholder komplekse diagrammer, grafer eller infografikker, som kræver yderligere forklaring for fuldt ud at forstå billedets indhold.

For at drage fordel af ALT-teksten bør man sikre sig, at den er præcis og beskrivende, og at den er relevant for billedets indhold. Dette hjælper med at forbedre brugeroplevelsen og tilgængeligheden for alle besøgende på en webside.

Bliv meget klogere på hvordan vi kan hjælpe jer i mål med tilgængelighed, og tag fat på os allerede i dag! Førende i dokumenttilgængelighed.